Mustakumina ( Bunium persicum ) tai musta kumina on suhteellisen harvinainen mauste , mutta tulin sen daalireseptissäni maininneeksi, joten tämän tästä jokun googletus osuu tähän blogiin. Sitä saa nykyään aasialaisista ruokakaupoista, kuten monia muitakin meillä harvinaisempia mausteita ja ruoka-aineita. Nettilähteiden mukaan se on siis käytössä Pohjois-Intian, Tadžikistanin ja Afganistanin alueella, joten kun resepteissä lukee "black cumin", "kala jeera" tms., on tämä oikea mauste. Musta kumina ei ole varsinaisesti mustaa, mutta jos sitä vertaa tavalliseen juustokuminaan ( Cuminun cyminum ), jota on kuvan ylälaidassa, niin onhan se tummempaa. Siemenet (wikin mukaan juustokuminassa siemenet, mutta mustakuminassa hedelmät...) ovat myös pienempiä, selkeästi ohuempia - ja eri makuisia! Maku on samantapainen, aromaattinen ja ehkä hieman savuun vivahtava - tai sitten tapaamani näytteet on kuivattu jossain afganistanilaisen saunan lauteilla. Näistä kumpikaan ei siis
Kommentit
> http://kimmopekari.blogspot.com/)
ota käyttöön myös Google toolbarin BlogMe! toiminto, sillä saa helposti leikattua matkaan entistä kaikki ne jutut jotka ei ole niin tärkeitä että niitä viitsisi mihinkään alkaa arkistoimaan, mutta mitä toisaalta kahden viikon päästä miettii tyyliin "luin jostain joskus että jokin oli jotain mutten nyt muista että mitä"
kaikkea hyvää,
Kimmo