Glögiä ei kannata hehkuttaa

Niin, glögikausihan on kai jollain tapaa ohi, mutta hyvää se on silti. Viikko sitten olimme perhetutuilla ja meille vilautettiin tyhjää Valion sokerittoman glögin tölkkiä. No, onhan sokeriton glögi vähän karu idea, mutta tölkin tuoteinformaatio oli vielä karumpaa: Sokeriton glögi on makeutettu aspartaamilla ja asesulfaami K:lla, ja se tulee kuumentaa n. 70-asteiseksi, "ÄLÄ KEITÄ".

Siinähän on vain kaksi asiaa pielessä:

Ensinnäkin mitään elintarviketta ei tulisi "makeuttaa" aspartaamilla. Sen käyttöturvallisuus on kyseenalaista, se aiheuttaa joillekin omituisia allergisia reaktioita ja monet meistä kokevat sen maun pa-hak-si.

Toiseksi, koska aspartaami hajoaa kuumassa välittömästi vielä haitallisemmiksi yhdisteiksi (formaldehydi jne.), sitä ei pitäisi laittaa elintarvikkeisiin, joita kuumennetaan. Elintarviketurvallisuusvirastokin mainitsee aspartaamin hajoamistuotteiden kohdalla vain ne, mitä aspartaamista syntyy elimistössä ja "ei kestä kuumentamista" -varoitus ei saa mitään lämpötiloja tai aikoja tuekseen.

Miten ihmeessä tavallinen glögin lämmittäjä voi estää aspartaamin hajoamisen kuumassa. No, säilytys alle 8°C onnistuu, mutta vaikka kuinka pitäisi lämpömittaria kattilassa, niin kuka pystyy sanomaan, mikä on lämpötila kuuman kattilan (teräs- tai teflonpinnan) ja glögiliemen rajapinnassa. Mikrosta jokaisen tulee tietää, että siellä syntyy korkeita pistelämpötiloja ja kokonaismassan lämpötila tulee sitten erojen tasoituttua.

Tässä olisi taas ainesta salaliittoteoreetikoille, vai eikö ole klassikkoasetelmaa siinä, miten jättiyhtiö Monsanton omistamaa kemikaalia (ai, webistä löytyy tieto, että Monsanto olisi myynyt tämän kemikaaliosastonsa jo vuonna 2000 - entäs patentit...) työnnetään elintarvikkeisiin joka puolella maailmaa, mutta suoraan kasviperäistä steviaa (Stevia rebaudiana) ei hyväksytä elintarvikkeeksi tai lisäaineeksi. Sen myynti on kielletty koko EU:ssa ja siten myös Suomessa. Kielto ei toki koske koko maailmaa ja ainakin saksalaiset haluavat näyttää, että heillä on kansanliike (ja kirjoja!) stevian käytön vapauttamiseksi.

No, mikä nyt on "väärää käsitystä" ja mikä ei, kuten Elintarviketurvallisuusvirasto sen sanoo.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista