Olen vain aneeminen kasvissyöjä

Taas kerran sai lehdestä lukea suuria totuuksia. Tällä kertaa Hesari ja valitettavasti Tiede & Luonto -sivun ansiokas Alkuaineet-sarjan rautaosa väittää Marko Hamilon artikkelissa Vähän meistä on rautaa seuraavalla tavalla:

Punaisen lihan sisältämä rauta imeytyy hyvin. Kasvissyöjät tarvitsevat lisärautaa.
Uskokaa pois. Sen vuoksi minäkin olen aivan aneeminen, koska en nauti lisärautaa. Vai oliko asia niin päin, että ennen kasvissyöntiäni olin toisinaan aneeminen, mutta viimeisten 20 vuoden aikana hemoglobiinini on ollut hyvä tai erittäin hyvä? Perin merkillistä, eikö?

Hamilo myös jatkaa juttua toisen pienen kappaleen verran hauskalla vertauksella, johon sisältyy vahva väite:

Pinaatin runsaahkosta rautapitoisuudesta ei ole hyötyä, koska se on muodossa, jota elimistö ei pysty hyödyntämään.
Samaa on väitetty suurin piirtein kaikista muistakin kasviperäisistä ruoka-aineista ja lähes kaikkien ravintoaineiden kohdalla. Kyllä sen täytyy olla totta.

Edelleenkin sitä vaan jotenkin toivoisi, että tiedesivuja toimittavat ihmiset edes yrittäisivät olla tieteellisiä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kato ne on noi toimittajatkin ihmisiä. Tekevät välillä virheitä siinä kuin kuka tahansa muukin vilpittömän tieteellisesti työskentelevä.

Mitä muuten arvelet, miksi käsitykset kasvissyöjien raudantarpeesta ja kasvisten vääränmuotoisesta raudasta ovat niin usein virheellisiä?

(Itse en tiedä kasvisten rauta-asioista mitään, mutta sinä lienet lukenut riittävästi puolueettomia tutkimuksia? :)
Antti sanoi…
A) Niin ovat ne toimittajat ihmisiä - siksi joskus yritänkin vaikuttaa myös toiseen suuntaan ja virheitä teen ainakin minä vähän väliä. :-)

B) Miksi vegaanisen ja vegetaarisen ruokavalion raudasta/proteiineista/kalsiumista/jne. on niin erilaisia käsityksiä (joista joidenkin on pakko olla virheellisiä)? Enpä tiedä tuotakaan, eikä siihen varmaan mitään suoraa yhtä syytä ole.

Ravitsemustiede on kuitenkin aika nuori. Se eteni merkittävästi, kun keksittiin erilaiset kokeet - myös eläimillä. Valitettavasti jotkut ensimmäisistä johtopäätöksistä ovat eläneet aika pitkään, vaikka ne monien tieteellisten löydösten mukaan eivät olleetkaan lopullisia totuuksia.

En oikeasti ole salaliittojen kannattaja, mutta tältä alalta on vaikea löytää "puolueettomia" tutkimuksia - ja helppo löytää "puolueellisia" tai virheellisiä. Ruokavalio ja massojen ruokatottumukset ovat yhtä aikaa sekä henkilökohtaisia asioita, että isoja poliittistaloudellisia asioita. Lihaa syövällä ihmisellä on yleensä jotkut perustelut omalle lihansyönnilleen ja silloin hänelle lihaa syömätön ihminen on poikkeus oikeasta.

Ravitsemus on myös aika monimutkainen asia ja esimerkiksi tämän raudan kohdalla on liian yksioikoista sanoa, että "lihan rauta imeytyy hyvin, kasvisten ei, joten lihaa syömätön kärsii raudan puutteesta". Ei nimittäin kärsi.

En ole viime aikona paljon lukenut tutkimuksia - kun parikymmentä vuotta sitten aloin vegeillä, en tiennyt, että joudun vastaamaan kaikenmaailman kysymyksiin ja puolustamaan näkemyksiä, joten silloin tuli Medlineä selattua.

Tutkimuksia on tullut lisää ja nopeasti löysin sellaisen abstraktin, jossa suurella osalla 90 tutkitusta brittinaisesta oli seerumin rautavarasto alhainen (ferritiini <10 µg/l), mutta näin oli kaikissa kolmessa ruokavalioryhmässä: 60 %:lla punaista lihaa syövistä naisista, 40 %:lla lakto-ovo-vegetaareilla ja 20 %:lla lintuja/kalaa syövillä.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16197581&query_hl=1&itool=pubmed_docsum

Onko tuo tutkimus puolueeton? Ei aavistustakaan...

Tuossa tutkimuksessa raudan saanti oli lihaa syövillä alhaisin (10,9 mg/pv), mutta jos se lihan rauta on niin paljon parempaa, niin ei sen pitäisi johtaa suurimpaan osuuteen "raudan puutteesta" kärsivissä (mikä nyt sitten on normaali ja mikä on puutos...?).

Kuitenkin lähes jokainen suomalainen koulun käynyt osaa sanoa totuuksia: kasvisruuasta ei saa tarpeeksi rautaa, kasviproteiinit ovat huonompia ravitsemuksellisesti kuin eläinproteiinit, kalsiumia saa maitotuotteista jne. jne. (Toinen Medlinesta löydetty abstrakti sanoo (ilman perusteluja) sen näin: "those who are vegetarian are at even greater risk".)

Jos kaipaa ei-puolueetonta tietoa kasvisruokavalioon liittyen, kannattaa lukea John Robbinsin Diet For A New America. (Robbinsiltakin on tuon jälkeen tullut ainakin yksi, mutta en ole sitäkään lukenut... :-)

http://www.foodrevolution.org/dna_endorsements.htm
Auri sanoi…
Luulisi, että noita ravintotutkimuksia olisi olemassa tai niitä olisi hyödynnetty vaikkapa antropologian maailmassa. Yksi suurempia mysteereitähän on (hämärän muistikuvan mukaan) se, miksi me olemme ainoana simpanssilajina täysin sekaruokaisia, kun muut ovat lihansyöjiä.

Muutenkin on vähän yksioikoinen tuo kasvisrauta -> anemia -syyseuraussuhde. Vähän kuin väittäisi, että nyrkkeilyä treenaavilla on iskujen heikentämät rystyset. Totuushan on se, että iskut vahvistavat niitä rystysiä. Muista ongelmista en sitten sano mitään, en tiedä nyrkkeilystäkään tuon taivaallista. En muuten ravinto-opistakaan, mitä nyt itse karppailen mielialamuutosten hillitsemiseksi. Joten mitä ihmettä minä tähän edes vastailen...?
Anonyymi sanoi…
Mäkin kummastelin Hesarin juttua. Lisäraudan syöminen turhan takia ei todellakaan ole järkevää, ja koska Hesarin sana on laki, monet veget marssivat ehkä nyt apteekkiin hakemaan pilleripurkkeja. Itselleni lisärauta olisi erittäin haitallista (hb 160) - ja olen ollut kasvissyöjä yli 10 vuotta...
Anonyymi sanoi…
edelliseen vielä lisäyksenä: olen siis nainen (eli hb on normaalin ylärajoilla)
Anonyymi sanoi…
Oho, tulipas pitkä vastaus, kiitos vaan.

Intouduin puolustamaan ammattikuntaamme, koska heittosi toimittaja Hamilosta ("yrittäisi edes olla kriittinen") oli mielestäni liian kärjistävä. Eiköhän hän jatkuvasti _yritä_ olla kriittinen, mutta ei vain _aina_ onnistu siinä.
Anonyymi sanoi…
Itse olen kasvissyöjä, ja hemoglobiinini on 158. EN syö rautatabletteja tai mitään sellaista.
Antti sanoi…
Olin etsimässä jotain täältä blogistani, koska ajatukseni eivät ole kehittyneet tietty paljonkaan, mutta tähän on pakko lisätä kohta, jonka luin mielenkiintoisesta Hesarin (maksullisesta) artikkelista vuoden 2020 lopussa:

"Esimerkiksi punaisen lihan hemirauta voi vaikuttaa suolistomikrobistoon epäsuotuisasti, mutta se ei selitä kaikkia lihansyönnin terveyshaittoja"

https://www.hs.fi/tiede/art-2000006602718.html

Hemirauta, jota on kaikki nämä vuosikymmenet mainostettu erinomaisen hyvänä asiana voikin olla ongelma... ja muistakin lihansyönnin ongelmista keskustellaan nyt julkisesti, eikä vain valtavirran ulkopuolella olevissa kirjoissa ja blogeissa. :-)

Tästä voi keskustella myös tuolla, niin huomaan sen helpommin:
https://twitter.com/AnttiKivivalli/status/1294734642592075777?s=20

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista