Näkyvää saastetta

Ei, en tarkoita nyt noista savupiipuista tulevaa juttua, joka varsinkin maakaasuvoimalassa on enimmäkseen vesihöyryä. Samoin kaikkia nyt kiinnostava hiilidioksidi on suuressa ja pienessä määrin näkymätöntä.

Yllä on kuitenkin kuva Tampereen Naistenlahteen 70-luvulla rakennetusta voimalaitoksesta, jossa palaa kaasua ja turvetta ja tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä. Ihan hyödyllinen laitos siis eikä tuossa koossa mikään erityisen kaunis laitos, mutta silti parempi kuin tuhannet keskustan öljykattilat lämmittämässä asuntoja.

Tampereen kaupungin sähkölaitos tykkää myös olla kovin edistyksellinen energiayhtiö ja puhua ympäristöarvoista. Valitettavasti vain siellä ei ihan välitetä kaikesta. Tällä kertaa kaupunkilaisen narinan aiheena on nimittäin valosaaste.

Kaikki kaupungeissa yli 20 vuotta asuneet ovat voineet huomata, että pimeää ei ole enää oikeastaan koskaan. Varsinkin, jos taivas on pilvinen, ne heijastavat niin paljon sähkövalojen tuottamaa valoa takaisnpäin niin paljon, ettei taivas todellakaan ole tumma. Hankalimpia ovat suoraan ylöspäin osoittavat valonlähteet, mutta talvisin tietysti suuri osa katuvalojen valosta heijastuu lumesta takaisin ylös.

Sähkölaitosta on arvosteltu ja kovisteltu siitä, että sillä on voimalaitos varsin kauniilla paikalla lähellä kaupungin keskustaa: Siinä todellakin on venesatamaa, kylpylähotellia, puistoa ja kaunista asuntoaluetta aivan vieressä. Ehkä sen vuoksi sähkölaitoksella on nyt toteutettu voimalan ulkonäön "siistiminen" ja "uudistus". On aivan OK, että seinäpeltejä maalataan tai uusitaankin parinkymmenen vuoden välein, mutta nyt on menty hieman yli. Voimala on nimittäin "koristevalaistu"! Tarkoitus on ilmeisesti tehdä parjatusta voimalasta tyylikäs ja "uusi maamerkki". Kysyn vaan miksi.

Tiedän kyllä monta syytä, miksi noin ei olisi tullut tehdä, ja miksi valot voisi vielä purkaa pois: Ensinnäkin ei ole mitään syytä tehdä päivisin länteen päin varsin näkyvää voimalaa näkyväksi myös pimeällä. Parhaillaan tätä kirjotettaessa valonheittimet valaisevat myös piipuista tulevat savupilvet sini-puna-valkoisiksi, ja ne loistavat puoleen kaupunkia.

Ylipäänsä voi miettiä sitä, miten järkevää on valaista rakennuksia ulkoapäin laisinkaan. Sehän on kovin yleistä nykyään, mutta enimmäkseen aivan järjetöntä. Ei se haittaa ketään, että pimeällä on pimeää, eivätkä rakennukset näy, ovat ne sitten tyylikkäitä julkisia rakennuksia, likaisia keskustan arvokerrostaloja, kylpylöitä tai näkötorneja. Antaa niiden olla välillä piilossa.

Toisekseen tuollainen "ulkovalaistus" on pelkkää energiantuhlausta, eikä lainkaan sovi vastuullisen kaupungin tai yrityksen toimintatapaan. Aamulehden kirjoittamassa jutussa sähkölaitoksen johtaja puhuu vain siitä, että valaistuksen tekeminen sinipunaiseksi ja pitkin seiniä leviäväksi maksoi vain 100 000 euroa enemmän kuin "tavallinen" teollisuusalueen valaistuksen uudistaminen, mutta vaikka energiaa tuottaakin yhtiö itse, niin sen tuottaminen fossiilisilla polttoaineilla maksaa meille kaikille kaiken aikaa.

Kolmanneksi nuo ulkovalaistukset ovat hyvin harvoin tyylikkäästi toteutettuja. On hyvin tavallista, että ihan kaikki valonheittimiet eivät ole aivan kohdallaan, vaan suuntaavat valonsa huti tai tietyissä kohdissa ohikulkijoiden silmiin, ja niin tälläkin kertaa on. Valaistuksen on suunnitellut menestynytkin tekijä, Roope Siiroinen, joka on käyttänyt sinistä valoa aiemminkin Tampereella. Nyt väri voi olla perusteltu, mutta Keskustorilla oleva, siniseksi valaistu jättihäkkyrä (linja-autojen "pysäkkikatos") hyytää vieläkin torilla kulkijoita.

Neljänneksi siis tuo valosaaste. Sähkölaitoksen tulisi tietää tästä asiasta, mutta ainakaan siellä ei välitetä siitä. Siiroistakin on haastateltu aiheesta jo 2002, mutta ainakin kirjatuissa vastauksissa hän selittää vain vähentyneistä sähkötehoista ja höpisee tähtisumuista. Ikävää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista