Toisinajattelijan sanomalehti

Miten ihminen voikaan erehtyä! Pitkästä aikaa aamiaispöydässämme oli sanomalehtiä ja jostain syystä sain itselleni ensin Aamulehden. Lisäksi erehdyin lukemaan Pääkirjoitussivun Ylänurkkaa, johon Päätoimittaja Apunen oli otsikoinut kouluaineensa New York Timesin artikkelista otsikollaTerveyskeittiön hikipinkoja.

Erehdyin nimittäin luulemaan, että Apunen aloittaa kolumninsa ensimmäisen ja viimesen kappaleen "terveyspoliisi" siitä samasta naurettavasta syystä, kuin sitä sanaa yleensäkin käytetään: Villit, vapaat ja vastuuntuntoiset kansalaiset eivät tarvitse ketään sanomaan, mikä elintapa tai ruoka on terveellistä ja mikä ei.

Vaikka "terveyspoliisien" jutuissa olisi jotain järkeäkin, niin varminta on kutsua heitä "poliiseiksi". Villit, vapaat jne. kansalaiset kuitenkin käyttävät suuria tulojaan juuri sellaisen ruuan ostamiseen ja valmistamiseen kuin mitä he haluavat. Kaikki elävät täällä vain kerran; jos kaikkia ohjeita noudattaisi, jäisi jäljelle vain vesi ja omena jne. jne. ad nauseum.

Onneksi vaimo luki pöydän toisella puolella Hesaria ja kertoi, että Matti Apunen on Toisinajattelija. Ruokahaluni on karaistunut (Jo 80-luvulla aloitetun Aamulehden lukemisen ansiosta?) ja pystyin tajunnanlaajentumisesta huolimatta jatkamaan aamiaistani.

Olin ei-niin-pienessä päässäni päätynyt viime vuosien aikana ajattelemaan (ehkä joskus jopa mainitsemaan kirjoituksissani?), että monet toimittajat ja erityisesti Aamulehdessä yrittävät epätoivoisesti nostaa esiin jotain radikaalia ja säväyttävää - ihan sen vuoksi, että siitä keskusteltaisiin, tai siis että keskusteltaisiin siitä, miten joku tietty toimittaja tai (Aamu)lehti on ottanut jonkun Tärkeän Asian esille. Tämähän on mediayhteiskunta, jossa lisäarvoa tuotetaan julkisuudella.

Mutta Matti Apunen onkin siis Toisinajattelija. Ehkä sen vuoksi minun onkin vaikea tai lähes mahdoton tajuta niitä monia kirjoituksia ja linjauksia, joita Aamulehdessä näen. Jostain syystä Hesarin tietyssä mielessä samantapaiset kampanjat ylipainoa (terveyspoliisilehti!) ja ilmastonmuutosta vastaan tai Itämeren puolesta ovat jotenkin fiksumpia - mutta minähän en olekaan toisinajattelija.

Aamulehden linjaan kuuluu mm. se, että siellä jalkapalloa pidetään jotenkin fiksuna lajina (ja kilpaurheilua muutenkin tärkeänä juttuna, kiinnostaahan se massoja ja pyörittää markkinataloutta) ja niinpä Toisinajattelija Tyylikirjansa mukaisesti lopettaa kolumninsa: "Mustikka on ruokamaailman vastine jalkapallolle. Siinä on kaikki mitä ihminen tarvitsee - terveyttä, luonnetta ja järkeä kasvattavaa vaikutusta."

Aamulehden etusivulle Aamulehden fiksu toimitus (Toisinajattelija itse?) on saanut "nostettua" tekstin: "Ylänurkka: Mustikka on ruokamaailman vastine". Valitettavasti omien havaintojeni mukaan tämäkin kesä näyttää huonolta mustikkakesältä.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kiitos Aamulehteä koskevista terävistä kommenteista. Ne saivat tämänpäiväisen astmakohtaukseni - jotka alkoivat Aamulehteä lukiessani - lakkaamaan.
Antti sanoi…
Ole hyvä. Meidän perheessä on aamiaisrauha kasvanut suhteettomasti ja viikonloppujen ruoansulatuskin parantunut, kun lopetimme Aamulehden käytön eli tilauksen.

Kaikkien näiden vuosien jälkeen se ei ollut lainkaan vaikeaa - eikä muuten aiheuttanut vieroitusoireita"

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista