Yuba! Yksi uusvanha soijatuote kuivakaappiin!

Tiedäthän, miten keitetyn maidon pinnalle muodostuu kalvo? Samaa tekee soijamaito ja kiinalaiset ovat joskus keksineet alkaa kerätä ja kuivata sitä kalvoa, jolloin soijasta tuleekin kuivatuote (ja siis ilman hieman epäilyttävää TVP-prosessia). Tuotteen nimi on yuba ja paketeissa lukee usein englanniksi BEAN CURD SHEETS. :-)

Olen niitä joskus aiemminkin ostanut ja elokuussa tuli ostettua paikallisesta East Asia Mart -liikkeestä näitä soijakelmuja, joten kun perjantaina piti tehdä tytölle jotain iltaruokaa, niin tein keittoa.

Joskus aiemmin olen laittanut niitä wokkiin ja netistähän nyt löytää mitä vain reseptejä, jos oma mielikuvitus ei riitä.









Kelmukeitto neljälle

pari varsisellerin vartta
pieni palsternakka
pari porkkanaa
kaksi perunaa
yubaa
rypsiöljyä
tuoretta inkivääriä
tuoretta kurkumaa
vettä
suolaa

Kuori juurekset ja juurimausteet. Pilko ne ja selleri. Leikkaa yuba saksilla sopiviksi suikaleiksi tai paloiksi. Laita kattilaan öljyä, inkivääri ja kurkuma, juurekset, yuba, vesi ja suolaa sopivasti. Keitä perunat kypsiksi.

Vähän hailakan näköistä siitä tuli, mutta likka sanoi, että on hyvää ja söi vielä lauantainakin lounaaksi riävän kanssa.


Yubaa on muuten tasaisina levyinä, ryppyisinä levyinä, kierrettyinä "köysinä" ja varmaan Kiinassa joissain muissakin muodoissa. Joka tapauksessa ne ovat ikään kuin tiivistettyä, kuivattua tofua ja sisältävät paketin mukaan 42 % proteiinia. Kun siis suikaloin tuohon keittoon noin neljänneksen 250 g yuba-paketista, niin niistä keittoon tuli 26 g proteiinia, mikä on ihan hyvä lisä.

Yubaa voi siis säilyttää kuivakaapissa, mutta ei loputtomiin, sillä se sisältää 29 % rasvaa, mikä hapettuu ja menee huonoksi. Tämän elokuussa 2015 ostetun paketin parasta ennen on Hollannissa laitetun tarran mukaan 13.6.2015.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista