Kikpapupatee - juhlapöydän suosikki

Tätä on tullut tehtyä jo 90-luvulla, mutta täksi jouluksi tein ensimmäistä kertaa vegaanisena eli korvasin entisen creme fraiche'in Tofutti tuorejuustolla. Kokeilu onnistui erinomaisesti eli maku oli hyvä ja rakenne erinomainen. Tuorejuuston hyydytysaineet odotetusti tekivät hyvää koostumukselle, ja siinä tuntui olevan myös jonkin verran happamuutta täydentämään makua.

Persijat ennen saksien saapumista.
Koska tätä on tehty vain harvakseltaan, usein jouluksi, joskus muulloinkin ja resepti on kenties jossain, niin senkin vuoksi saatoin tänään vähän improvisoida; Muistelen, että alkuperäiseen reseptiin kuuluu sitruunamehu, mutta tällä kertaa meni myös sitruunan kuorta. Reseptissä mausteiden määrät näyttävät tarkoilta, mutta oikeasti laitoin aineita summamutikassa monitoimikoneeseen, vain pavut mittasin ja Tofutti oli siis koko purkillinen.


Kikpapupatee

1 l keitettyjä kikpapuja (voisi siis käyttää tölkkipapuja, en ole koskaan kokeillut)
225 g purkki Tofutti-tuorejuustoa tai vastaavaa
2 ruukkua persiljaa
1 tl hajupihkaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1,5 tl suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja kuorta

Laita kaikki persilja ja kikpavut muutamassa erässä monitoimikoneeseen ja hienonna ne alustavasti. Lisää muut ainekset ja anna jauhaantua tasaiseksi massaksi. Maista ja säädä makusi mukaan. Maku tietenkin paranee ja tasoittuu seistessään.

Kilo kikpapuja maksoi elokuussa 2015 kokonaista 4,40 €
ja siitä sai viisi kauhallista illan ruokaan, litran pateeseen ja
vielä viisi miniannosta pakastimeen.
Laita pitkulaiseen vuokaan tuorekelmu niin, että se tulee kaikkien reunojen yli ja levitä massa kelmun päälle vuokaan. Painele jonkin verran, niin vältät kuvan pateessa näkyvät kolot. Anna olla jääkaapissa ainakin 12 h. Kumoa patee kelmuineen sopivalle alustalle ja poista kelmu. Ota ottimeksi vaikka kakkulapio - tai veitsi, jos lopputulos onkin kovin kiinteä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mahtavat banaanimuffinit

Kuusi väriä: Violetti

Helppoa ja herkullista kikjauhoista